Samobor

Samobor

Samobor je srednjovjekovni grad barokne arhitekture koji se nalazi na istočnim padinama Samoborskog gorja na ulazu u romantičnu dolinu Gradna Creek. Samobor sa svojom okolicom, najstarija je i najatraktivnija izletnička destinacija za zagrebačke stanovnike, planinare i turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Od 1809. do 1813. godine Samobor je sjedište kantona Napoleonovih Ilirskih pokrajina, pa iz toga doba potječu stari recepti po kojima se i danas rade čuveni samoborski specijaliteti muštarda i bermet. Od samoborskih specijaliteta ne propustite kušati samoborske kremšnite.

Tijekom cijele godine Samobor nudi bogatu ponudu tradicionalnih, kulturnih, glazbenih i zabavnih događaja, kao i vina i gastronomske festivale. Tradicionalna manifestacija škrtaca Samoborski fašnik, s tradicijom od preko 190 godina, najpoznatija je turistička manifestacija grada.

U Samoboru i Samoborskom gorju postoji oko 200 km obilježenih planinarskih staza te posebna mjesta za istraživanje kao što je rudnik Sv. Barbare, Livadićev dvor i Grgosova špilja.

Zagreb

Zagreb

Zagreb je grad zelenih parkova i šetnji, s mnogo mjesta koja treba posjetiti. On i dalje čuva svoj šarm i atmosferu koja ga čini jedinstvenim gradom zbog bogate povijesne i kulturne baštine koja ima korijene u srednjoeuropskoj urbanoj kulturi.

Zagreb je grad koji nagrađuje nezaboravnim iskustvom i doživljajem one koji idu pješice. Stvoren je za ispijanje kave u trajno punim kafićima, odlaske u muzeje i galerije te uživanje u kazalištima, koncertima ili kinu. U svako doba godine nudi svima svoju povijest, gastronomiju, sportske aktivnosti na Sljemenu i Jarunu te izvrsne festivale i sajmove.

Mnogobrojne neoklasicističke zgrade, barokni ambijent Gornjeg grada, šarmantne tržnice i prostrane ulice i trgovi podsjećaju na Beč. Središte grada Zagreba sastoji se od četiri područja: Trg Bana Jelačića – glavni zagrebački trg, Kaptol i Gornji grad s brdovitim položajem u središtu i zgradama katedrale i Vlade, Gradec sa šarmantnim trgovima i lisnatim ulicama te Donji grad – prometno poslovno središte Zagreba.

Park prirode i vinska cesta

Park prirode i vinska cesta

Područje Žumberka i Samoborskog gorja je područje zaštićeno prirodnom vrijednošću, odnosno Park prirode.

Japetić, Okić, Plešivica, Slapnica samo su neke destinacije s više od 347 kilometara planinarskih i 200 kilometara biciklističkih staza u kojima se nalaze dva penjališta – Okić i Terihaji i dva registrirana terena za paraglajding.

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje idealna je destinacija za bijeg u prirodu. Izletnike i planinare oduševljavaju vidikovci koji se otvaraju sa Okića, Plešivice, Japetića ili Sv. Gere.

Plešivička vinska cesta, sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Tamo možete kušati osim autohtonih sorti kao što su Portugizac, Plavec žuti, Slatki zelenac i Šipelj i svjetski poznate sorte vina poput Chardonnayja, Rajnskog rizlinga, Sauvignona, Traminca te crnog, bijelog i sivog Pinota. 

Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade, a cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini. Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku možete uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima kao što su: biciklizam, letački sportovi, lov, ribolov, trčanje ili jednostavno šetati plešivičkim obroncima.