Park prirode i vinska cesta

Park prirode i vinska cesta

Područje Žumberka i Samoborskog gorja je područje zaštićeno prirodnom vrijednošću, odnosno Park prirode.

Japetić, Okić, Plešivica, Slapnica samo su neke destinacije s više od 347 kilometara planinarskih i 200 kilometara biciklističkih staza u kojima se nalaze dva penjališta – Okić i Terihaji i dva registrirana terena za paraglajding.

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje idealna je destinacija za bijeg u prirodu. Izletnike i planinare oduševljavaju vidikovci koji se otvaraju sa Okića, Plešivice, Japetića ili Sv. Gere.

Plešivička vinska cesta, sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Tamo možete kušati osim autohtonih sorti kao što su Portugizac, Plavec žuti, Slatki zelenac i Šipelj i svjetski poznate sorte vina poput Chardonnayja, Rajnskog rizlinga, Sauvignona, Traminca te crnog, bijelog i sivog Pinota. 

Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade, a cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini. Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku možete uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima kao što su: biciklizam, letački sportovi, lov, ribolov, trčanje ili jednostavno šetati plešivičkim obroncima.