Samobor

Samobor

Samobor je srednjovjekovni grad barokne arhitekture koji se nalazi na istočnim padinama Samoborskog gorja na ulazu u romantičnu dolinu Gradna Creek. Samobor sa svojom okolicom, najstarija je i najatraktivnija izletnička destinacija za zagrebačke stanovnike, planinare i turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Od 1809. do 1813. godine Samobor je sjedište kantona Napoleonovih Ilirskih pokrajina, pa iz toga doba potječu stari recepti po kojima se i danas rade čuveni samoborski specijaliteti muštarda i bermet. Od samoborskih specijaliteta ne propustite kušati samoborske kremšnite.

Tijekom cijele godine Samobor nudi bogatu ponudu tradicionalnih, kulturnih, glazbenih i zabavnih događaja, kao i vina i gastronomske festivale. Tradicionalna manifestacija škrtaca Samoborski fašnik, s tradicijom od preko 190 godina, najpoznatija je turistička manifestacija grada.

U Samoboru i Samoborskom gorju postoji oko 200 km obilježenih planinarskih staza te posebna mjesta za istraživanje kao što je rudnik Sv. Barbare, Livadićev dvor i Grgosova špilja.